CURRICULUM

 
 

Curriculum Vitae:  Marianne Selleger // alt-mezzosopraan


Na een studie Culturele Antropologie begon de mezzosopraan Marianne Selleger haar zangstudie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Charles van Tassel en zette deze studie na 1 jaar voort aan het Mozarteum, Hochschule für Musik und Darstellende Kunst  te Salzburg. Daar nam zij les van Rudolf Knoll en Helena Lazarska. Zij volgde masterclasses bij Nikolaus Harnoncourt, Sena Jurinac en Kurt Widmer. Zij ontwikkelde al snel een voorliefde voor eigentijdse muziek. Zo was ze te horen met het Ensemble für Moderne Musik  onder leiding van Herbert Grassl. In het plaatselijke Landestheater zong zij haar eerste operarollen en was zij te horen in zelfgemaakte muziektheatervoorstellingen als Engel verführt man gar nicht oder schnell.

Tijdens de Salzburger Festspiele was ze enkele jaren te horen als Vorsängerin in Jedermann van H. von Hoffmansthal.


Ze heeft les gehad van Aafje Heynis, Ronald Klekamp en James McCray. Op dit moment wordt ze gecoacht door Jón Þorsteinsson.


Tot haar oratoriumrepertoire behoren o.a. de passies en diverse cantates van Bach, Messiah van Händel, het Requiem van Verdi en Mozart, Die Krönungsmesse van Mozart, de Stabat Mater van Pergolesi en Dvorak, de Petit Messe Solennelle van Rossini, de Elias van Mendelsohn en missen van Mosonyi (opgenomen met het Liszt Ferenc Koor voor Hungaroton HCD 32009).

Zij heeft aan meerdere operaproducties meegewerkt. Zij was o.a. Lucia in Cavalleria Rusticana van Mascagni, Tweede Dame in Die Zauberflöte en Dorabella in Cosi Fan Tutte  van Mozart, Orfpheus in Orpheus  van Gluck, Rosina in Il  barbiere di Siviglia. Ook was zij te horen in  hedendaagse opera’s als Het Awater/Uur U  van Jan Pieter Koch waarin zij de Moeder  vertolkte en was zij Persephone in Orpheus van Louis Andriessen en Maria Magdalena in de Mattheus Passie ook van Louis Andriessen; Machteld in Floris van stichting Theamus. Verder zong zij Monisha in Treemonisha van Scott Joplin en Magnolia in Show Boat  van Jerome Kern, Palmatica in Der Bettlstudent van H. Millöcker en Orlofski in Die Fledermaus van Johan Strauss, Dama di Lady Macbeth in Macbeth van Verdi en Carmen in Carmen van Bizet (Opera Trionfo), Adina in L’Elisir d’amore van G. Donizetti, Enrichietta in I Puritani van Bellini en Anna in Nabucco van Verdi.

Sinds juni 2001 zingt zij met De Benonies, een ensemble gespecialiseerd in Italiaanse Filmmuziek, met wie zij 2 cd's heeft opgenomen.

Met haar vaste pianiste Irina Parfenova geeft zij regelmatig liedrecitals.


Onlangs zong zij de rol van Mathilde in de kameropera De monologen van een jonge Brecht van Erik Lotichius en Cobi in de kameropera De passie van Anna in de regie van Marijke Beversluis. In 2009 ging de speciaal voor haar geschreven kameropera Lacrimae van Dirk Hooglandt in premiere.


Marianne Selleger maakt deel uit van Het Selleger Trio en Het Lotichiustrio Trio met Dirk Hooglandt (saxofoon) en Charles Janko (piano). Het Lotichius Trio legt zich toe op het uitvoeren van muziek van de min of meer vergeten Nederlandse componist Erik Lotichius.

 

Naam: Marianne Selleger

Verjaardag: 8 december

Opleiding: Conservatorium

Hoofdvak: ZangMijn favoriete zangers

  1. Erika Stucky

  2. Salome Kammer

  3. Cathy Berberian

  4. Anne Sofie von Otter

  5. Renata Tebaldi

  6. Gerard Souzay